Маратонът

Един път в годината, през първата неделя на август, можете да прекосите варненския залив, разчитайки единствено на собствената си сила и издръжливост. Трасето на традиционния плувен маратон започва от нос Галата и завършва на втора буна, обхващайки разстояние от 4400 м. В открити води е трудно да се плува по права линия, затова е възможно състезателите да изминат по-дълго разстояние.

Сборният пункт за маратона е на Морска гара, в 8 часа сутринта, където участниците се записват и минават предстартов медицински  преглед.

Катерите на ВМС откарват всички до нос Галата, където с плаващи буйове е обозначен стартът. Изстреляна ракета дава началото на маратона.

Най-бързите състезатели преплуват разстоянието за около 50 минути. Маратонът приключва 90 минути след финиширането на победителя. Ако след този срок има останали плувци по трасето, охраняващите лодки ги изтеглят от водата. Малко по-късно заливът  се отваря за движение на кораби и оставането в открити води е опасно.

Първите шестима от мъжете и от жените получават парични награди, както и най-бързите варненец/варненка, човек с увреждания и най-стар участник. Всички плувци получават фланелка, грамота и кутия с храна.

Остава и усещането, че си победил морето, затова много от участниците в маратона го плуват отново и отново.

Comments are closed.