Куриозите в най-старото плувно състезание у нас – маратонът “Галата-Варна”

В спортната летопис на Варна присъстват събития, чиято красота и значимост увеличават авторитета на морската столица на България. На достойно място в плувните спортове се извисява най-старото плувно състезание в България – маратонът “Галата-Варна”. Той е емблематичен за спортната слава на града. Доказателство за това са мъжеството и любовта на любителите на плувните спортове към морето и морската стихия, засвидетелствани от далечната 1939 г. до днес.

Варненската спортна общественост е приела датата 15 август 1914 г. като начало на плувния спорт в града. Тогава инж. Георги Бърнев, Васил Кърджиев и д-р Дерменджиев преплуват варненския залив от Варна до нос Галата.

В навечерието на 74-ото издание на маратона, който ще се проведе на 3 август, инж. Васил Дачев, заслужил деятел на спорта и почетен председател на “Сдружение плувни спортове”-Варна, разкрива атрактивни моменти от историята на състезанието.

Историята на маратона изобилства от интересни куриозни ситуации. Дачев е член на Организационния комитет на маратона. Той е бил член на бюрото на Българската федерация по плуване, както и член на световни, европейски и балкански организационни комитети по плуване. Двукратен шампион на страната по плуване. Бил е капитан на кораба “Варна”. Автор е на над 20 книги за морска поезия и проза. Награден е с почетния знак на Варна.

През 1914 г., когато е първото издание на маратона, основоположниците му преплуват разстоянието от нос Галата до Варна за 4,30 часа, като се запасяват с хляб и салам, за да не огладнеят, разказва инж. Васил Дачев. След кратък престой на Галата, смелчаците се завърнали в града с лодката си.

По време на 67-ото издание на “Галата-Варна” плувците преплуват дистанцията въпреки че има мъртво вълнение, а нашествието на медузите, предизвикано от морското явление, не успява на уплаши претендентите за първите места, припомня Дачев.

“Цели семейства са участвали в маратона през годините. Д-р Харизанов редовно се пускаше заедно с дъщерите си, а най-интересното бе това, че те често побеждаваха баща си”, връща лентата Дачев. И припомня, че истинското състезание по права дистанция от 4442 м от Галата до Варна се провежда през 1939 г. и оттогава продължава без прекъсване до днес. Единствено през 1944 г. Втората световна война възпрепятства осъществяването му.

В историята си плувният маратон винаги се е ползвал с подкрепата и уважението на варненската общественост, командването на ВМФ, Параходство Български морски флот и други обществени и стопански организации. Съществен принос за провеждавнето му имат варненската деятелка Надежда Парушева, съдията Ецко Цеков и ветеранът Петър Цанков.

“Надявам се, че 74-ото издание на маратона ще бъде посветено на 40-годишнина от смъртта на плувец №1 на България Юлиян Русев”, споделя Васил Дачев.

Като незабравим за него остава маратонът през 2001 г., когато на кея Романтика стартират 258 плувци и се отправят към червения балон-ориентир над буната във Варна. “Не бива да се забравя името на Нина Рангелова, която печели маратона два пъти, а своеобразен рекорд бележат ветераните Янаки Ялъмов, който има 45 участия в надпреварата, както и Николай Увалиев – с над 30 преплувания. На състезанието през 2003 г. бургазлията Георги Палазов слезе под 50 мин. в надпреварата с хронометъра. Той се приближи до рекорда на българския делфин Петър Стойчев, който през 1995 г. спечели маратона безапелационно с време 46, 89 мин. Тогава състезателите от третата възраст Симеон Бъчваров, Иван Иванов и Здравко Желязов преплуваха разстоянието в контролното време”, разказва Васил Дачев.

Състезанието “Галата-Варна” ражда и един своеобразен минимаратон  – през 2005 г. дистанцията от 350 м  преплуват над 50 деца от 7 до 12 г. Сред най-малките варненчета са Богдан Стефанов – 5,5 г., Константин Катев, Ивайло Демирев, Александър Матев, а сред чужденците, запалени да се пуснат в маратона, са Морган Арну, който е едва на 6 г.

Значимо събитие в провеждането на маратона е участието на плувци, които живеят извън пределите на България. Сред най-успешните участия в историята на надпреварата записват младите турски плувци Арда Кандемир, Акту Чобан, македонецът Насте Йончески, сърбинът Войслав Митич, както и швейцарецът Ханц Раймон. “След броени дни ще бъде даден старт на 74-ия маратон Галата-Варна. Нос Галата ще изпрати, а Варна ще прегърне “делфините” и “русалките” на България. Нека им пожелаем щастлив старт”, заключава инж. Дачев.

Comments are closed.